Любопитни факти и свойства на витамин С

 

Всички знаем малко или много какво представлява витамин С. Знаем, че това е вещество, което се съдържа в храната и в по-големи количества в цитрусовите плодове. Също така знаем, че е полезен при настинка и за поддържане на имунитета. В тази статия обаче ще ви предоставим някои по-малко известни факти, с помощта на които ще станете експерти в познанията си за този витамин и негови полезните свойства за вашето здраве.

Като деца родителите ни са ни казвали, че трябва да ядем повече портокали, за да сме здрави и да не боледуваме, и са настоявали да пием прясно изцедения сок бързо, преди витамините да са изчезнали. Но каква е истината във всичко това?

В действителност много популярни виждания за свойствата на витамин С се оказват истина, поради факта, че витамин С участва в процеси, които стимулират имунната ни система, защото той се окислява при контакт с кислород и светлина. А това означава, че организмът ни ще е по-устойчив на вредното влияние от външнатата среда, следователно и ще сме по-здрави.

В днешно време живеем в градска среда със замърсен въздух и стрес, а все по-масово сред хората се наблюдават вредни навици като пушене, консумация на вредна храна и алкохол. Това създава каскада от окисляване в нашия организъм и наличие на вещества, наречени свободни радикали. За да неутрализираме тези вредни вещества, е необходимо да приемаме антиоксиданти. Именно тук витамин С играе важна роля, тъй като е един от мощните антиоксидант. Затова е желателно хранителният ни режим да съдържа източници на витамин С, особено в случай че ежедневието ни е по-стресово, имаме вредни навици или живеем в по-замърсена среда.

Витамин С играе и още една ключова роля: той участва в образуването на колагена - молекула, която, ако се поддържа в оптимални количества, помага за поддържането на т.нар. съединителна тъкан. Това означава, че той е много значима "антиейдж" съставка, тъй като подобрява вида на кожата и поддържа ставите и кръвоносните съдове в по-добро състояние, което е изключително важно за правилното функциониране на сърдечносъдовата система. Също така е необходим и за поддържане на нивата на желязото и хемоглобина в кръвта, защото подпомагат по-качественото им усвояване от организма, ако се приемат едновременно.

Интересен факт е, че повечето животни не се нуждаят от консумацията на витамин С, защото са способни да го произвеждат сами. Само тези, чиито предци са консумирали плодове, като например представителите на Homo sapiens, се нуждаят от храна, съдържаща витамина, за да се възползват от свойствата му.

Независимо че всички зеленчуци и плодове съдържат доста витамин С, друг малко известен факт е, че чушките са много по-богати на този витамин от портокалите. Освен това карантиите също са богати на витамин С, ако термичната им обработка не е била продължителна и на високи градуси.

А колко от тези факти ви бяха известни?

Назад към всички новини