Ориз с калмари
Съставки:
Ориз - 350 г.
Калмари - 350-400 г.
Чесън – 2 скилидки
Зелена чушка - половин
Лук – 1 малка глава
Рибен бульон – 1 литър
Магданоз – 20 г.
Зехтин – на вкус
Сол – на вкус
Начин на приготвяне:
- Почистете калмарите и ги нарежете на малки кубчета. Оставете настрана.
- Нарежете лука и чесъна на ситно, а зелената чушка на кубчета. Задушете ги в тиган за паеля с няколко супени лъжици олио, след което ги подправете.
- Добавете нарязаните калмари и задушете до златистокафяво. После ги извадете.
- Добавете още една супена лъжица зехтин в тигана и добавете ориза, като го запържите за около четири минути, за да се запечата.
- Добавете калмарите и бульона. Оставете да се готви за около 19 минути.
- Отстранете от котлона и оставете да престои няколко минути, преди да сервирате.
Съвети:
За повече атрактивен вид и цвят добавете стръкче нарязан пресен магданоз непосредствено преди сервирането на ориза с калмари. Магданозът не само ще придаде свеж и жив аромат, но и ще пусне зелен цвят, който ще подобри презентацията на ястието. Преди сервиране можете да капнете малко лимонов сок върху ориза, за да подчертаете ароматите и да му придадете цитрусов привкус.
12.04.2024
Назад към всички новини