Ориз с калмари

 

Съставки:

Ориз - 350 г.

Калмари - 350-400 г.

Чесън – 2 скилидки

Зелена чушка - половин

Лук – 1 малка глава

Рибен бульон – 1 литър

Магданоз – 20 г.

Зехтин – на вкус

Сол – на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Почистете калмарите и ги нарежете на малки кубчета. Оставете настрана.
  2. Нарежете лука и чесъна на ситно, а зелената чушка на кубчета. Задушете ги в тиган за паеля с няколко супени лъжици олио, след което ги подправете.
  3. Добавете нарязаните калмари и задушете до златистокафяво. После ги извадете.
  4. Добавете още една супена лъжица зехтин в тигана и добавете ориза, като го запържите за около четири минути, за да се запечата.
  5. Добавете калмарите и бульона. Оставете да се готви за около 19 минути.
  6. Отстранете от котлона и оставете да престои няколко минути, преди да сервирате.

Съвети:

За повече атрактивен вид и цвят добавете стръкче нарязан пресен магданоз непосредствено преди сервирането на ориза с калмари. Магданозът не само ще придаде свеж и жив аромат, но и ще пусне зелен цвят, който ще подобри презентацията на ястието. Преди сервиране можете да капнете малко лимонов сок върху ориза, за да подчертаете ароматите и да му придадете цитрусов привкус.

Назад към всички новини