Печено телешко

 

Съставки:

Мащерка – 1 стрък

Розмарин – 1 стрък

Магданоз – 1 стрък

Домати – 4 броя

Лук – 2 големи глави

Моркови – 4 броя

Картофи – 4 броя

Телешки бут – 1 брой

Бяло вино – 200 мл.

Зехтин – на вкус

Сол – на вкус

Черен пипер – на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Счукайте мащерката, розмарина и магданоза в хаванче с малко зехтин.
  2. Поставете доматите, лука, моркова и нарязаните картофи в огнеупорен съд. Подправете с малко зехтин и бялото вино и печете 30 минути на 160 °C. След това добавете телешкия бут, подправете със сол и черен пипер и печете още 30 минути.
  3. Оставете настрана телешкия бут, картофите и 2 броя моркови.
  4. Смачкайте доматите, лука и останалите моркови в чаша за пасране до получаването на фин сос.
  5. Когато стане време за сервиране на ястието, залейте телешкото с билковия сос, а зеленчуковия поднесете отделно в сосиера.

Съвети:

Регулирайте времето за готвене, в зависимост от теглото на телешкото месо. Термометърът за готвене може да бъде полезен, за да се провери дали месото е достигнало желаната вътрешна температура. Не забравяйте да оставите месото да почине, преди да го нарежете, за да се разпределят соковете и месото да е по-сочно.

Назад към всички новини