Печено телешко
Съставки:
Мащерка – 1 стрък
Розмарин – 1 стрък
Магданоз – 1 стрък
Домати – 4 броя
Лук – 2 големи глави
Моркови – 4 броя
Картофи – 4 броя
Телешки бут – 1 брой
Бяло вино – 200 мл.
Зехтин – на вкус
Сол – на вкус
Черен пипер – на вкус
Начин на приготвяне:
- Счукайте мащерката, розмарина и магданоза в хаванче с малко зехтин.
- Поставете доматите, лука, моркова и нарязаните картофи в огнеупорен съд. Подправете с малко зехтин и бялото вино и печете 30 минути на 160 °C. След това добавете телешкия бут, подправете със сол и черен пипер и печете още 30 минути.
- Оставете настрана телешкия бут, картофите и 2 броя моркови.
- Смачкайте доматите, лука и останалите моркови в чаша за пасране до получаването на фин сос.
- Когато стане време за сервиране на ястието, залейте телешкото с билковия сос, а зеленчуковия поднесете отделно в сосиера.
Съвети:
Регулирайте времето за готвене, в зависимост от теглото на телешкото месо. Термометърът за готвене може да бъде полезен, за да се провери дали месото е достигнало желаната вътрешна температура. Не забравяйте да оставите месото да почине, преди да го нарежете, за да се разпределят соковете и месото да е по-сочно.
26.04.2024
Назад към всички новини