Приготвяне на перфектното тесто за пица: съвети и техники за приготвяне

 

Открийте рецепта за тесто за пица, която ще ви пренесе направо по калдъръмените улици на Неапол. Насладете се на вкуса и удоволствието от приготвянето на пица със собствените си ръце.

 

Съставки:

Брашно - 610 г.

Вода - 365 мл.

Сол - 18 г. (4 чаени лъжички) 

Прясна мая - 20 г.

 

Стъпки:

  1. Започваме с ключа към тестото: маята. За да я активирате правилно, смесете две трети от водата (която трябва да е със стайна температура) с една трета от преварената вода, за да получите идеалната температура. Разтворете солта и маята в тази смес до хомогенна консистенция.
  2. Омесете и пригответе тестото. Използвайте миксера си с приставката за месене. Поставете брашното в купата и започнете да бъркате на ниска скорост. Постепенно добавете водата и сместа с маята, докато получите хомогенно тесто. Продължете да месите в продължение на 5-10 минути на същата скорост, докато тестото стане твърдо и еластично.
  3. Втасване. След като се замеси, тестото трябва да почине и да втаса. Покрийте тестото с домакинско фолио и го оставете на топло място за 1-2 часа. Потърсете тестото да удвои обема си.
  4. Оформете топките. След първото втасване разделете тестото на 3 или 5 равни части, в зависимост от размера на желаните пици (съответно за пици с диаметър 30 см или 40 см). Оформете всяка част на мека топка и оставете да втаса за още 20 минути, покрита с домакинско фолио.
  5. Разточете тестото. Започнете с топка тесто и върху леко набрашнена повърхност с върховете на пръстите си я притиснете на малък диск. От центъра разточете тестото навън, като го обръщате и разтягате в кръг с диаметър 30 см. Основата трябва да е достатъчно тънка, за да може да прозира, когато я повдигнете срещу светлината.
  6. Подгответе за печене. Поставете разтеглената основа върху леко набрашнен плот за пица. Ако забележите дупки, внимателно ги притиснете. Сега е готова да добавите върху нея съставки по избор и след това да я изпечете.

 

Съвети:

За да се получи перфектното тесто за пица, е необходимо маята да се активира правилно, което се постига чрез смесване на вода с температура около 38-43°C. Също така ви съветваме да разтеглите тестото внимателно, за да запазите въздушните мехурчета и да запазите пухкавата структура след изпичане. Избягвайте да прекалявате с брашното при месенето, за да не изсушите или втвърдите тестото, и се уверете, че фурната ви е загрята на максимум за оптимално изпичане.

Назад към всички новини