Всички ли съдове с незалепващо покритие работят на индукционни котлони?

Отдавна познати като най-добрият начин за приготвяне на сочна сьомга, пухкави омлети и перфектни палачинки, тиганите с незалепващо покритие са любими както на хоби, така и на професионалните готвачи. Гладката повърхност на тигана прави готвенето лесно, а почистването още по-лесно, като по този начин се пести както материали, така и време.

В последните години мнозина потребители преминават към индукционни котлони, но не всички от тях са наясно дали съдовете с незалепващото покритие, с които разполагат са съвместими с индукционната технология.

Въпреки, че индукционните котлони съществуват от 70-те години на миналия век, популярността им нараства през последните няколко години поради бързото им време за нагряване, енергийна ефективност и безопасност - като факта, че се нагрява само съда, в който се готви, а зоната около него остава хладна.

Какво всъщност представляват индукционните котлони?

На индукционния котлон се готви с индукционен ток. Електричният ток при преминаване чрез медни намотки, разположени под керамичния плот се преобразува в променливо магнитно поле. То създава индукционен ток, който привежда в движение електроните в дъното на съда и го нагрява.
Когато съд за готвене с феромагнитно дъно се постави върху включен котлон се получава магнитен ток и тенджерата или тиганът се загряват почти моментално. 
Предмети, които не са магнитни – алуминиеви или медни съдове за готвене, керамични купи, чаши за вино, детски пръсти – не са съвместими с индукционни плотове и няма да се нагреят.

Как да разберем съвместими ли са с индукционен котлон съдовете, с които разполагаме?

Въпреки, че голяма част от съдовете за готвене са изработени от алуминий, материал предпочитан поради неговата лекота, бързо и равномерно нагряване, те разполагат със специално монтирани индукционни дъна.


За да разберете дали вашият тиган наистина е съвместим с индукция, погледнете опаковката на или дъното на тигана. Производителите го маркират със специален знак под формата на спирала.   

Друг много лесен начин за проверката дали вашият тиган или тенджера става за индукционен котлон е с помощта на магнит. Ако прилепне към дъното, то спокойно може да се използва.

Всички съдове съдове изработени от неръждаема стомана или чугун са подходящи за индукционни котлони, независимо дали имат незалепващо покритие или са емайлирани.

За бързо готвене и лесно почистване няма по-добра комбинация от незалепващ тиган върху индукционен котлон. Заедно те максимизират ефективността и производителността, като предлагат равномерно нагряване и несравним контрол. 

Назад към всички новини