Рагу от телешко месо с червено вино в тенджера под налягане

Изпробвайте рецептата за това уникално ястие, с което да впечатлите гостите си с кулинарните си умения.

 

За приготвянето му ще са необходими следните съставки:

Телешко месо – 500 г.

Моркови – 2 броя

Чесън – 2 скилидки

Червен лук – 1 глава

Червена чушка – 1 брой

Зелена чушка – 1 брой

Червено вино – 500 мл.

Зехтин – на вкус

Билки– на вкус (мащерка, розмарин, дафинов лист)

Сол и черен пипер - на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. Пригответе съставките

Нарежете на ситно чесъна, лука и чушките. Нарежете морковите на ивици, а телешкото месо на купчета, след което го овкусете със сол и черен пипер.

2. Задушете зеленчуците

Загрейте малко олио в тенджерата под налягане на средна температура. Добавете чесъна, лука и нарязаните чушки. Задушете ги приблизително около 5-7 минути, докато омекнат и пуснат аромата си.

3. Добавете месото и още зеленчуци

Добавете кубчетата телешко месо в тенджерата заедно с морковите. Разбъркайте добре така, че месото да се запържи леко от всички страни.

4. Добавете виното и билките

Залейте сместа в тенджерата с червеното вино. Добавете ароматни билки по ваш избор, например мащерка, розмарин и дафинов лист.

5. Готвене под налягане

Затворете тенджерата под налягане съгласно инструкциите на производителя. Гответе на средно висока температура, докато тенджерата достигне необходимото налягане, след което намалете температурата и оставете да се готви ястието за 45-60 минути. Времето може да варира, в зависимост от вида на месото и тенджерата.

6. Завършете

След като готвенето приключи, оставете налягането да се освободи по естествен начин, преди да отворите тенджерата. Това ще помогне месото да стане по-крехко и ароматно.

7. Сервирайте

Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте ястието топло с червено вино и гарнитура като картофено пюре, бял ориз или друг вид.

 

Съвети:

Не забравяйте да запечатате добре месото, за да се запазят соковете и да се подобри ароматът. Изборът на червено вино също е важен, тъй като качественото вино ще придаде по-добър завършен вкус ястието. Не забравяйте, че при този вид ястия търпението е от ключово значение, затова, ако оставите месото да се готви бавно, то ще стане крехко и ще се топи в устата.

 

 

 

 

Назад към всички новини