Рагу от телешко месо с червено вино в тенджера под налягане
Изпробвайте рецептата за това уникално ястие, с което да впечатлите гостите си с кулинарните си умения.
За приготвянето му ще са необходими следните съставки:
Телешко месо – 500 г.
Моркови – 2 броя
Чесън – 2 скилидки
Червен лук – 1 глава
Червена чушка – 1 брой
Зелена чушка – 1 брой
Червено вино – 500 мл.
Зехтин – на вкус
Билки– на вкус (мащерка, розмарин, дафинов лист)
Сол и черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пригответе съставките
Нарежете на ситно чесъна, лука и чушките. Нарежете морковите на ивици, а телешкото месо на купчета, след което го овкусете със сол и черен пипер.
2. Задушете зеленчуците
Загрейте малко олио в тенджерата под налягане на средна температура. Добавете чесъна, лука и нарязаните чушки. Задушете ги приблизително около 5-7 минути, докато омекнат и пуснат аромата си.
3. Добавете месото и още зеленчуци
Добавете кубчетата телешко месо в тенджерата заедно с морковите. Разбъркайте добре така, че месото да се запържи леко от всички страни.
4. Добавете виното и билките
Залейте сместа в тенджерата с червеното вино. Добавете ароматни билки по ваш избор, например мащерка, розмарин и дафинов лист.
5. Готвене под налягане
Затворете тенджерата под налягане съгласно инструкциите на производителя. Гответе на средно висока температура, докато тенджерата достигне необходимото налягане, след което намалете температурата и оставете да се готви ястието за 45-60 минути. Времето може да варира, в зависимост от вида на месото и тенджерата.
6. Завършете
След като готвенето приключи, оставете налягането да се освободи по естествен начин, преди да отворите тенджерата. Това ще помогне месото да стане по-крехко и ароматно.
7. Сервирайте
Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте ястието топло с червено вино и гарнитура като картофено пюре, бял ориз или друг вид.
Съвети:
Не забравяйте да запечатате добре месото, за да се запазят соковете и да се подобри ароматът. Изборът на червено вино също е важен, тъй като качественото вино ще придаде по-добър завършен вкус ястието. Не забравяйте, че при този вид ястия търпението е от ключово значение, затова, ако оставите месото да се готви бавно, то ще стане крехко и ще се топи в устата.